Dobrovoljno darivanje krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Novska organizira četiri akcije dobrovoljnog darivanja krvi tijekom jedne kalendarske godine za potrebe Hrvatskog zavoda za transfuziju krvi iz Zagreba. Akcije se provode u Novskoj u Vatrogasnom domu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novska, u Jasenovcu u Centru za pomoć i njegu i u Lipovljanima u Vatrogasnom domu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lipovljani.

Zašto darivati krv?

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek-darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.
Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.

 

krvne grupe

 

Tko može darivati krv?

Krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja od 18 do 65 godina, a do 70 godina jednom do dva puta godišnje nakon pregleda i odluke liječnika specijalista transfuzijske medicine. Krv se prvi puta može darivati do 60 godina života.
Muškarci, darivatelji pune krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom od 3 mjeseca između darivanja krvi. Žene, darivateljice pune krvi, smiju dati krv do 3 puta godišnje s razmakom između darivanja od 3 mjeseca.

 

Tjelesna masa iznad 55 kilograma, proporcionalna visini
Tjelesna temperatura do 37°C
Krvni tlak sistolični 100 do 180 mm Hg / dijastolični 60 do 110 mm Hg
Puls 50 do 100 otkucaja u minuti
Hemoglobin muškarci 135 g/L, žene 125 g/L

Mora li se prije darivanja krvi biti „natašte"?

Prije davanja krvi nije potrebno biti natašte. Davanje krvi je sastavni dio svakodnevnog ljudskog načina života i čovjek na taj dan treba uobičajeno jesti i piti. Osjećat ćete se bolje ako nekoliko sati prije davanja krvi pojedete lagani obrok. Važno je da se unutar 8 sati prije davanja krvi ne jede izrazito masnu hranu i ne pijete alkohol jer njihovi sastojci mogu transfuzijom krvi biti uneseni u bolesnika i nanijeti mu štetu.

Postupak darivanja krvi

Identifikacija darivatelja vrši se nekim identifikacijskim dokumentom sa slikom, najčešće je to osobna iskaznica koju darivatelj mora imati sa sobom. Podaci iz osobne iskaznice uspoređuju se s podacima u bazi darivatelja krvi Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, a temeljem toga se vrši i upis darivanja krvi u evidenciju Gradskog društva Crvenog križa Novska, radi ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja i prava na priznanje Hrvatskog Crvenog križa.

 

Alojz

 

Provjera hemoglobina - sterilnom lancetom tehničar ubode darivatelja u jagodicu prsta i skida kap krvi koju trzajem lancete spušta u posudu sa bakrenim sulfatom poznate koncentracije. Kada kapljica tone, darivatelj može dati krv. Test bakrenim sulfatom je jednostavna, brza i pouzdana metoda kojom štitimo darivatelje krvi. Liječnički pregled podrazumijeva razgovor s liječnikom, mjerenje tlaka, provjeru rada srca i po potrebi tjelesne težine. Kroz postavljanje određenih pitanja liječnik odlučuje može li osoba darovati krv bez škodljivosti za njegovo zdravstveno stanje, te bez opasnosti za potencijalne primatelje krvi.

Za venepunkciju odabire se vena u lakatnoj jami u koju se bezbolno uvodi igla. Darivatelj je u ugodnom poluležećem položaju dok laganim stiskanjem šake puni vrećicu za krv koja je sterilnom iglom i sistemom vezana za njegovu venu u lakatnoj jami. Pribor i materijali koji se koriste pri venepunkciji su sterilni i za jednokratnu uporabu. Svaka osoba daruje 450 ml pune krvi. Iz sistema se svaki put izdvajaju dvije epruvete i to jedna za potvrđivanje krvne grupe, a druga za serološka testiranja. Davatelju nakon darivanja krvi slijedi kratkotrajni odmor uz osvježenje i lagani obrok. Sveukupno, darivanje krvi vam može oduzeti oko 30 minuta vašeg vremena, a sam čin darivanja krvi traje maksimalno desetak minuta.

Obrok nakon darivanja krvi

Uobičajeno je nakon darivanja krvi sjesti u društvu drugih darivatelja i osvježiti se laganim obrokom i bezalkoholnim pićem. Kroz to vrijeme darivatelj je pod kontrolom zdravstvenih djelatnika kako bi se utvrdilo osjećate li se dobro prije nego li napustite mjesto darivanja krvi.

Tko ne smije darivati krv?

Oko 10% darivatelja se tijekom pregleda odbije. Oni mogu biti privremeno ili trajno odbijeni. Razlog odbijanja uvijek je opasnost od uzimanja krvi za darivateljevo zdravlje ili opasnost od krvnih pripravaka za bolesnikovo zdravlje. Krv ne smiju davati osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti bolesnikovo zdravlje. Krv ne smiju davati osobe koje boluju od akutne ili kronične bolesti, uzimaju antibiotike ili neke druge lijekove, neispavane osobe, osobe koje su na dugotrajnoj dijeti i osobe s rizičnim ponašanjem. Darivatelju koji je odbijen iscrpno se objasne razlozi zbog kojih ne može dati krv i daju mu se odgovori na sva njegova pitanja.

Privremeno odbijanje darivatelja krvi

  • osobe koje su konzumirale alkoholna pića unutar 8 sati prije darivanja krvi
  • osobe s lakšim akutnim bolesnim stanjima (prehlade, poremećaji probavnog sustava, smanjenog željeza u krvi i sl.),
  • nakon operativnih zahvata,
  • nakon primanja transfuzija, primanja nekih cjepiva,
  • osobe s lakšim poremećajem krvnog tlaka
  • žene za vrijeme menstruacije, trudnoće i dojenja
  • osobe koje toga dana obavljaju opasne poslove (rad na visini, dubini)

Osobe koje uzimaju lijekove obvezno moraju to kazati liječniku tijekom liječničkog pregleda prije davanja krvi. Lijekovi se mogu prenijeti krvlju i u bolesnika izazvati neželjeno djelovanje. Ovi podaci otkrivaju se u tijeku razgovora s darivateljem i njegova pregleda. Molimo budite iskreni pri svakom liječničkom pregledu za davanje krvi. Izrecite liječniku svoje sumnje jer time štitite i svoje i tuđe zdravlje. Postati darivatelj krvi je privilegija koja sadrži i odgovornost prema bolesniku.

Trajno odbijanje darivatelja krvi

Trajno se odbiju od davanja krvi osobe koje su bolovale ili sada boluju od teških kroničnih bolesti dišnog i probavnog sustava kao i osobe koje boluju od bolesti srca i krvnih žila, zloćudnih bolesti, bolesti jetre, AIDS-a, šećerne bolesti (osobe liječene inzulinskom terapijom), živčanih i duševnih bolesti. Trajno se odbijaju osobe koje su zbog svog ponašanja ili aktivnosti izložene riziku dobivanja zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti krvlju. Za više informacija o krvi, krvnim pripravcima i darivanju krvi posjetite stranicu Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iz Zagreba

(informacije su djelomično preuzete s http://www.hztm.hr/hr/content/2/darivanje-krvi/ )

ddk

Donacije

logoped

volonteri

 

Ulazna maska s glavne stranice