Prevencija bolesti ovisnosti

 

Program prevencije, ranog otkrivanja i suzbijanja bolesti ovisnosti stalna je aktivnost Gradskog društva Crvenog križa Novska, kojemu je osnovni cilj javno i otvoreno govoriti i upozoravati na brzorastući problem fizičke i psihičke ovisnosti o raznim tvarima, kao i problemu psihičke ovisnosti koja ne uključuje konzumaciju tvari.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije ovisnost je duševno, a ponekad i tjelesno stanje koje nastaje međudjelovanjem čovjeka i sredstva ovisnosti. Obilježavaju ga ponašanje i duševni procesi koji uvijek uključuju prisilu za povremenim ili redovitim uzimanjem sredstva ovisnosti u namjeri da se doživi njegov učinak na duševne procese ili da se izbjegne nelagoda zbog odsutnosti takvog sredstva.

Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske navodi na svojim internetskim stranicama da je ovisnost o drogama i drugim sredstvima kronična recidivirajuća bolest kojoj su znakovi:
-    nesavladiva želja i potreba za daljnjim uzimanjem droge ili nekog drugog sredstva ovisnosti te njenom nabavkom pod svaku cijenu
-    sklonost povišenom uzimanju količine
-    psihička i fizička ovisnost o djelovanju droge ili sredstva ovisnosti
-    pojava apstinencijskog sindroma (krize) nakon prestanka uzimanja
-    štetno djelovanje na osobu koja uzima drogu i njezinu obitelj, uz štetno djelovanje na cjelokupno društvo.

Kad se govori o ovisnosti najčešće se pomisli na ovisnost o drogama, alkoholu ili duhanskim proizvodima, no ovisnost se može razviti prema materijalnim stvarima, osobama i raznim aktivnostima (ovisnost o računalima-internet,chatovi, videoigrice, društvene mreže, lajkovi… kladionice, kockanje, prekomjerno kupovanje i gomilanje stvari, prekomjerna konzumacija hrane i tome slično).
Iza bilo kojeg oblika ovisnosti stoji nestabilno psihičko stanje pojedinca, nesigurnost, osjećaji manje vrijednosti, neispunjenosti i ispraznosti života, a bježeći u ovisnost stvara se lažna slika da je u tom nekom drugom svijetu bolje, ljepše, sigurnije. Privremeno i je! Dugoročno, svakim danom se povećava potreba za tvari ili aktivnosti koja stvara ugodu, dok se ne počnu pojavljivati i drugi problemi, kao što su teška fizička ovisnost o tvari i sve veća potreba koju je nemoguće zadovoljiti, zdravstveni, obiteljski, financijski i brojni drugi problemi, začarani krug isključenosti iz kojeg je vrlo teško naći izlaz.
Iako se misli da će ovisnik sam pronaći izlaz i pravi put, to najčešće nije tako. Tek pod pritiscima obitelji, zajednice, posla, liječnika zbog drugih zdravstvenih poremećaja uzrokovanih ovisnošću, mali dio ovisnika pristaje na kompleksno liječenje duha i tijela.

Temelj čovječanstva je obitelj, tako da obitelj mora biti i prva stepenica u borbi s ovisnošću, tek nakon osvješćivanja problema pojedinca unutar obitelji pomoć se zajedničkim snagama traži od institucija socijalne i zdravstvene skrbi koje se bave ovom problematikom.

Ponekad je teško napraviti onaj prvi korak, tako da od velike pomoći mogu biti prijatelji i osobe od povjerenja, liječnici opće prakse, obrazovne institucije, udruge kojima je cilj pomoć i podrška ovisnicima i obiteljima ovisnika.

Najučinkovitiji lijek u borbi protiv ovisnosti je da do ovisnosti nikada ni ne dođe, a to se postiže ispravnim odgojem i osvješćivanjem problematike ovisnosti od najranije životne dobi. Gradsko društvo Crvenog križa Novska, u tom smislu, provodi brojne edukacije u osnovnim školama na području djelovanja za roditelje i učitelje, te u Srednjoj školi Novska za učitelje i učenike.
Za sva pitanja i pomoć stojimo Vam na raspolaganju.

ddk

Donacije

logoped

volonteri

 

Ulazna maska s glavne stranice